A Kiddi – Care Angol – Magyar Óvoda Pedagógiai Programja

 

Angol-magyar óvodánk ovisai javarészt magyar anyanyelvű  gyerekek, akik az óvodából magyar iskolákba kerülnek, ezért igen fontosnak tartjuk, hogy az angol nyelvi tanulás mellett az anyanyelvi nevelés is kellő teret kapjon, hogy az Incy-wincy spider mellett a Bóbita, bóbita táncol  is beleivódjon a kis tudásukba. 

 

A magyar nyelvi nevelés során mindent megkapnak amit a hagyományos óvodákba járó gyerekek továbbvisznek magukkal az iskolába. A magyar mondókák, énekek, körjátékok gazdag tárházából ők sem maradnak ki. 

 

Pedagógiai programunk átgondolt, célzott, de nem explicit. A fő hangsúly a szabad játékon, a játékos tanuláson van.  Az értelmi és érzelmi intelligencia játékba, zenébe, mesébe, mozgásba ágyazott fejlesztése legfőbb feladatunk. A magyar iskolarendszer sajnos túl magas elvárást támaszt az óvodából éppen kikerült hat-hét éves kisgyerekkel szemben, ezt a magas lovat csak az a kisgyerek tudja megülni viszonylag zökkenőmentesen, aki az óvodában megtanulja a szociális kapcsolatok kezelését, saját szerepét  a közösségben. Erre szerencsére van ideje, az óvodában 3-4 év alatt megkapja azt az érzelmi biztonságot, azt az értelmi fejlettséget ami felvértezi az iskola elvárásaihoz. Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt 15 évben óvodánkból kikerült gyerekek mind játsszva, könnyedén  vették az iskolai akadályokat. 

 

Mi óvó nénik és óvódai dolgozók mind természetszerető emberek vagyunk, rengeteget kirándulunk, visszük a gyerkeket a zöldbe, tanítjuk őket környezetünk védelmére. Hiszünk a szabad mozgás, a friss levegő,  az önfeledt játék örömében, a játékos tanulásban, legyen az egy angol dalocska, egy bonyolult kirakó, vagy egy sütemény közös sütése. 

 

Az irányított tanítás távol áll programunktól, minden tanításunk alapja a megtapasztalás. Hagyjuk a gyerekeket sárosnak lenni, hogy így tudja meg mi az ősz, lisztesnek lenni, hogy így tudja meg hogy készül a kenyér, hagyjuk hogy ha kell céltalanul nézzen egy kis bogarat órákon át, hogy így tudja meg hogyan is él az a kis bogár. 

 

Hiszünk abban, hogy ez a tanulás sokkal mélyebb, sokkal életszerűbb tudást eredményez mint a pedagógiai nagykönyvből tanított tudásanyag.