Az óvodánkról

A belvárostól néhány percre, ám annak zajától, forgalmától már távol, a város zöldövezeti, Tettye közeli részében van egy kis óvoda, a mi Kiddi-Care Angol Magyar óvodánk. 

Már az épület – családi ház saját kerttel, játszótérrel, veteményessel- is azt kedves, meleg légkört sugallja, ami óvodánk egészére jellemző. A hozzánk járó gyerekek reggelente úgy csengetnek be hozzánk, mintha az otthonuk kapucsengőjét nyomnák meg. És ez a legfőbb célunk. Hogy óvodásaink  a második otthonuknak érezzék a helyet. 

Lehetnek céljaiaink, terveink ,koncepcióink, ezek mind csak másodlagos tényezők. Az elsődleges, legfontosabb feladatunk, hogy óvodásaink otthon érezzék magukat velünk, hiszen a hétköznapi rohanásban gyakran több időt töltenek az óvoda falai között mint otthon. 

Kis óvoda lévén, egyetlen, vegyes csoportot működtetünk ahol a 3-7 év közötti gyerekek együtt élik mindennapjaikat, együtt fedezik fel a világot. 

A vegyes csoportösszetétel tovább segíti a családias légkört, ami egész munkánkat áthatja. Kicsik, nagyok együtt, mint egy nagy családban.  Figyelik egymást, segítik egymást, tanulnak egymástól, törődnek egymással. A való élet leképezése kicsiben. 

Munkánk egészét ez hatja át. Hogy ovisaink egy nagy családban érezzék magukat, ahol mindenki fontos, mindenki picit más, mindenki különleges valamiben. 

Vannak sziklaszilárd elveink, elképzeléseink, ami az ovi zökkenőmentes működésének a feltétele, de ezen belül rugalmasak vagyunk. Minden kisgyereket a maga léptékében, egyéniségében, temperamentumában fogadunk el és kezeljük a csoport egészén belül.

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy a magánóvoda megadja-e mindazt, amit egy hagyományos óvoda megad az óvodás korú kisgyereknek, aki majd pár év múlva a magyar iskolarendszerben folytatja tovább az útját.  A válasz igen. Nem családi napközi vagyunk, hanem óvoda. A magyar óvodák működési feltételei mindegyikének eleget teszünk. 

Angol-magyar óvodaként a mindennapok két nyelven folynak,angolul és magyarul.  Multikulturális összetételünk nagyban segíti munkánkat. A világ minden tájékáról érkeznek hozzánk gyerekek, Kinából, Afrikából, Skandináviából, a tengeren túlról és a szomszéd utcából. 

 

Legfőbb célunk, hogy óvodásaink jól érezzék magukat nálunk. Jól érezzék magukat kint a kertben a maguk által ültetett borsó szemezgetése közben az idilli napsütésben tavasszal, nyáron a párakapu alatt fürdőbugyiban szaladgálva, ősszel az udvaron a faleveleket söpörgetve, nyűgös, esős novemberi délelőttökön a bábkészítés, barkácsolás, fúrás-faragás közben, majd a téli ünnepi várakozás izgalmában.

A visszajelzések alapján ez a célunk 15 éve sikerrel valósul meg.

A korai nyelvtanulás:

Minden ember, szülessen a világ bármely részén, bármilyen civilizációs meghatározottsággal, háttérrel, ugyanavval a nyelvi elsajátítási képességgel rendelkezik.

 Az agynak az a területe ami a nyelvtanulásért felelős, tiszta lap, egy úgynevezett univerzális grammatika van belé kódolva, ami lehetővé teszi  minden nyelv befogadására, tökéletes megtanulására. 

Mindez sajnos csak az élet első 5-6 évében működik igy, ezután az agynak ez a képlékenysége zárul, és az idegen nyelv már nem természetes belénkivódásként, hanem tanulási folyamatként sajátithatóel .

A korai nyelvtanulásban, nyelvtanításban  a kisgyermekkornak ezt a csodálatos képességét használjuk ki. Nem explicit módon tanítunk, hanem hagyjuk hogy a világ legtermészetesebb dolgaként a szavak, kifejezések, a mindennapi élet mozzanatainak szóbeli megjelenítései két nyelven működjenek. 

Játékos formában, sok-sok zenével, mozgással, énekkel, mesével, nevetéssel és hancúrozással a mindennapi húsz perces angol foglalkozás segíti ugyan a korai nyelvtanulást, de az igazi tanulás a hétköznapokban rejlik. A hétköznapi szituációkban, amikor a gyerekek ezredszerre hallják ugyanazt a kifejezést az ő kis napi rutinjukhoz kapcsolva idegen nyelven. Egy idő után- kinél előbb, kinél később- teljesen természetessé válik, hogy  a Kérsz még egy kis kakaót? Mit szeretnél játszani? magyarul is és angolul is ugyanazt jelenti. És mivel gyereknek gyerek a társa, ebben nagy segítség hogy mindig érkeznek hozzánk olyan gyerekek akik csak angolul beszélnek. Általuk óvodásaink még természetesebbnek látják hogy ugyanannak a dolognak két megjelenítési formája van , és lám, mindkettő működik.Multikulturális közegünk,  idegen országból, sokszor idegen kontinensről érkezett gyerekeink jelenléte a többi ovist is elfogadóvá, a másság értékelésére nyitottá teszi.