Angol tanár óvó néniként dologzom kisebb megszakítással az óvodában azóta, hogy az 2005 szeptemberében megnyitotta kapuit.

A világ sokat változott ebben majd másfél évtizedben, még többet gyorsult. A mai ovisoknak és szüleiknek nem könnyű eligazodni ebben a nevelési elméletektől, elvárásoktól, verseny diktálta tempótól keszekusza világban. Ez a tempó határozottan nem kedvez a gyermekléleknek. Óvó néniként mindent megteszek, hogy a hozzánk járó gyerekek egy békés kis szigeten érezzék magukat. Egy kis szigeten, ahol nincs rohanás, ahol mindenre van idő. Ahol mindenki a maga tempójában fedezheti fel, hogy a világ egy vidám, izgalmas, sokszínű, felfedezésre váró hely .És ebbe a sokszínűségbe az is beletartozik, hogy a sajátunkon kívül más nyelven is meg lehet szólalni. Hogy az egy,kettő, három az úgy is szólhat, hogy one, two, three.

Angol tanárként célom, hogy ez a tudás észrevétlenül, szinte az anyanyelvvel párhuzamosan verjen mélyen gyökeret a kis ovis fejekben. A nyelvtanítás legfőbb eszközének a mozgást, a zenét és a játékot tartom. Ezeken keresztül közeledhetünk értelmileg és érzelmileg a gyerekekehez, alapozhatjuk meg azt a nyelvi sturktúrát a mindenre nyitott kis gyermekagyban, amely nemcsak élő angoltudást eredményez, de később bármely indoeuropai nyelv elsajátítását segíti.

Óvó néniként pedig célom egy otthonos, meleg légkör megteremtése, ahol empátiával, egymásra hangoltsággal éljük a mindennapokat a gyerkekekkel, ahol egy-egy egymásra kacsintásból, félszavakból is értjük egymást. Ahol a ráérés, az egyszerűség, a játék és a nevetés az igazi érték, hiszen ez a kiegyensúlyozott, harmonikus, boldog óvodáskor alapja.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment