Sajkás Petra vagyok, az óvoda angolos óvó nénije.

Másfél évtizeden át éltem Anglia egyik legszebb vidékén a férjemmel és a kislányommal, míg két évvel ezelőtt végleg hazahúzott a szívünk és visszaköltöztünk Pécsre. Nagy-Britannia multikulturális sokszínűsége egy életre meghatározta világszemléletemet, az emberekben mindig az egyedit, az érdekeset, a csak rá jellemzőt keresem a sémák, klisék mögött.

A gyerekekben pedig még inkább ezt kutatom. Imádom parányi lényükben felfedezni saját kis személyiségüket, egyéniségüket. És segíteni nekik a legtöbbet és a legjobbat kihozni a velük született értékekből. Mindehhez teret kapok ebben az oviban. Itt nap mint nap kamatoztathatom azt a tudást, amit Angliában évről-évre magamévá tettem mind a jó értelemben vett szabad gyereknevelés, mind a nyelvi tudás tekintetében. Hiszem, hogy az óvodás kor egy életre meghatározza a személyiség fejlődését, éppen ezért nagyon fontos, hogy ez a néhány év a felhőtlen derű, az önfeledt játszás, a világ saját szemmel való megtapasztalásának néhány éve legyen. Keramikus végzettségem és múltam is sokat segít ennek kibontakoztatásában.

Mi felnőttek legalább ugyanannyit tanulunk tőlük az ő őszinte, tiszta világukról. Ezért is érzek hálát nap, mint nap hogy egy ilyen helyen dolgozhatok, ahol a világ ennyire tiszta, ennyire őszinte.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment